Natural Vitamins – Φυσικά συμπληρώματα διατροφής περισσότερα»

Shopping cart
0,00 €

ΣΩΣΤΗ ΧΡΗΣΗ CLA ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ

athlitiki nea gynaika


Τι είναι το CLA;

Το συζυγές λινελαϊκό οξύ (conjugated linoleic acid, CLA) αναγνωρίστηκε ως συστατικό της ανθρώπινης τροφής στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Πρόκειται για ένα μη συνηθισμένο λιπαρό οξύ που απαρτίζει συνήθως λιγότερο από 1 % του λίπους του γάλακτος, των γαλακτοκομικών προϊόντων και του κρέατος των μηρυκαστικών ζώων (αρνί, κατσίκι κτλ).

    Στα χρόνια που ακολούθησαν, μελέτες σε πειραματόζωα απέδωσαν στο CLA πλήθος ευεργετικών για την υγεία ιδιοτήτων, όπως καταπολέμηση του καρκίνου, μείωση των λιπιδίων του αίματος, μείωση του σωματικού λίπους, αύξηση της άλυπης σωματικής μάζας
και αντιδιαβητική δράση.

    Το CLA μπορεί να μειώσει την λιπώδη μάζα, να μειώσει την χοληστερίνη, καλή και κακή, και να δράσει ως αντιοξειδωτικό. H ποσότητα του CLA που προέρχεται από την διατροφή μπορεί να είναι ανεπαρκείς. Μελέτες που έγιναν στο Memorial Sloan-Kettering Cancer Center βρήκαν ότι 3.4- 4.2gr CLA την ημέρα έχουν τα καλύτερα αποτελέσματα στην μείωση του σωματικού βάρους.

Χρήση του CLA για απώλεια βάρους

    Μπορεί από την πλευρά της βιοχημείας να μην είναι πολύ ενδιαφέρον, αλλά σε πρακτικό επίπεδο επαναλαμβανόμενες μελέτες έχουν δείξει ότι βοηθάει στην απώλεια λίπους, ιδίως σε υπέρβαρα άτομα.

    Το 2004 o Gaullier μελέτησε 180 υπέρβαρα άτομα, χωρίς κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας. Χώρισε τους συμμετέχοντες σε 3 ομάδες. Οι δύο πρώτες έπαιρναν από διαφορετικό τύπο CLA ενώ η τρίτη ομάδα ως placebo έπαιρνε δόσεις ελαιόλαδου. Και τα δύο γκρουπ που έκαναν χρήση τύπων του CLA μετά από ένα χρόνο είχαν μειώσει το σωματικό τους λίπος κατά 7 και 9% αντίστοιχα.

    Παραπλήσια είναι και τα αποτελέσματα του πανεπιστημίου του Wisconsin- Madison που βρήκε ότι το CLA είχε ιδιότητες λιποδιάλυσης, που δρούσαν ιδιαίτερα κατά τις περιόδους ύπνου.

    Πρόσφατη μελέτη του 2007 που δημοσιεύτηκε στο “The American Journal of Clinical Nutrition” βρήκε ότι υπέρβαρα άτομα που έπαιρναν 4gr CLA την ημέρα για περίοδο που ξεπερνούσε τους 6 μήνες είχαν υψηλότερο μεταβολισμό, κατανάλωναν δηλαδή περισσότερες θερμίδες σε κατάσταση ηρεμίας, κυρίως κατά τις περιόδους του ύπνου.

    Οι μελετητές συμπέραναν ότι επαρκείς ποσότητες CLA προωθούν τον οργανισμό να εκμεταλλεύεται το λίπος ως πηγή ενέργειας, αντί των υδατανθράκων, με αποτέλεσμα την ποσοστιαία μείωση του λίπους στον οργανισμού.

Προτεινόμενη δοσολογία

    Παρόλο που η ιδανική δοσολογία δεν είναι καθορισμένη, το πλήθος των ερευνών φαίνεται να συμφωνεί ότι 3- 5gr την ημέρα για περίοδο άνω των 6 μηνών μπορεί να είναι αποτελεσματική στην απώλεια βάρους.

    Εντούτοις έρευνα του Memorial Sloan-Ketterin Cancer Center, που μελέτησε την επίδραση διαφορετικών δοσολογιών CLA στην απώλεια λίπους, αναφέρει ότι δόσεις μικρότερες των 3 gr/day είχαν στατιστικά σημαντική μείωση του λίπους αλλά τα 3.4gr/day φαίνεται να είναι η δοσολογία που μεγιστοποιεί την ποσοστιαία απώλεια λίπους. Δοσολογίες μεγαλύτερες των 3.4gr/day δεν έδειξαν περαιτέρω αύξηση της απώλειας λίπους.

    To CLA μάλιστα απορροφάται πολύ καλύτερα από τον οργανισμό όταν συνδυάζεται με ωμέγα 3 λιπαρά οξέα.

Βιβλιογραφεία:

1. Memorial Sloan-Kettering Cancer Center; Conjugated Linoleic Acid

2. Gaullier et al. (2004). Conjugated Linoleic Acid Supplementation for 1 Year Reduces Body Fat Mass in Health Overweight Humans. American Journal of Clinical Nutrition

3. Rachel N. Close, et al. (2007 September). Conjugated Linoleic Acid Supplementation Alters the 6-month Change in Fat Oxidation During Sleep. The American Journal of Clinical Nutrition.

4. J.M. Gaullier, et al. (2005 April). “; Supplementation with Conjugated Linoleic Acid for 24 Months is Well Tolerated By and Reduces Body Fat Mass in Healthy, Overweight Humans. The Journal of Nutrition

5. University of Pittsburg Medical Center; Conjugated Linoleic Acid; February 2011

6. Memorial Sloan-Kettering Cancer Center; Conjugated Linoleic Acid; May 2011

7. University of Michigan Health System; Conjugated Linoleic Acid for Weight Control; December 2009.

Συζευγμένο Λινολεϊκό οξύ
Previous reading
ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΒΙΤΑΜΙΝΗ C
Next reading
ΣΩΣΤΗ ΧΡΗΣΗ CLA ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ
Μετάβαση στο περιεχόμενο