Περιγραφή
ΠΑΤΣΟΥΛΙ (ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΧΡΗΣΗ)
ΠΑΤΣΟΥΛΙ – ΤΟ ΦΥΤΟ
Επιστημονική ονομασία: Pogostemum Cablin. Περιγραφή: Θαμνώδες φυτό της οικογένειας Χειλανθών. Καταγωγή: Τροπικές ζώνες Ασίας. Ιστορία: Πολλές αναφορές για τη λαϊκή ιαματική χρήση του φυτού: στην Κίνα ως γιατρικό για ναυτία, πονοκέφαλο, κρυολόγημα, διάρροια και πόνο στην κοιλιά ενώ στη Μαλαισία και την Ιαπωνία ως αντίδοτο σε τσιμπήματα δηλητηριωδών φιδιών.
ΠΑΤΣΟΥΛΙ – ΤΟ ΑΙΘΕΡΙΟ ΕΛΑΙΟ «ΒΙΟΛΟΓΟΣ»
Τεχνική: Εξάγεται από τα αποξηραμένα φύλλα του φυτού, με απόσταξη ατμού. Μυρωδιά: Εξωτική, ήπια πικάντικη, γλυκιά και χρώμα πορτοκαλί σκούρο. Χώρα προέλευσης: Ινδονησία
ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Αντισηπτικό, αντιμυκητιασικό, αντιφλεγμονώδες, αντιοξειδωτικό, χαλαρωτικό, αντισταμινικό.
ΧΡΗΣΗ
Φλεγμονές, έκζεμα, δερματικές και αλλεργικές παθήσεις, απόστημα, κοψίματα, πληγές, ουλές. Ως φλεβοτονωτικό, καταπολεμά φλεβίτιδα, «βαριά» πόδια, οιδήματα. Αντιμετωπίζει συμπτώματα εμμηνόπαυσης (εξάψεις, εφίδρωση), νευρική κατάπτωση, κατάθλιψη, στρες, υπερδιέγερση και ψυχική ένταση. Βοηθά στην ανάπλαση των κυττάρων της ξηρής, σκληρής, σκασμένης επιδερμίδας (φτέρνες, αγκώνες) απαλύνοντάς την και καταπολεμά τις ρυτίδες και τη γήρανση. Ανακουφίζει από τσιμπήματα εντόμων.
ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ
Με αιθέρια έλαια Περγαμόντου, Λεβάντας, Τζίντζερ, Πεύκου, Χαμομηλιού, Γερανιού, Μύρου, Σανταλόξυλου, Λεμονόχορτου, Τριαντάφυλλου, Νερολί, Μοσχοκάρυδου.
Εξάγεται από τα αποξηραμένα φύλλα του φυτού, με απόσταξη ατμού. Μυρωδιά: Εξωτική, ήπια πικάντικη, γλυκιά και χρώμα πορτοκαλί σκούρο.
Να διαλύεται καλά. Περισσότερα για την ασφάλεια στη χρήση των αιθέριων ελαίων εδώ
Αξιολογήσεις
Δεν υπάρχει καμία αξιολόγηση ακόμη.